Meteen naar de inhoud

persbericht

Over verantwoordelijkheid. Weg uit de ik-bubbel

Internet en smartphones hebben ons leven zoveel rijker en makkelijker gemaakt, en tegelijk nóg persoonlijker. De trends van individualisering, liberalisering en technologisering grijpen diep in op wie we zijn, hoe we ons voelen en gedragen. Ze benadrukken de eigen interesses en eigenbelang of dat van de groep waar we zo graag bij horen. De hele dag gebruiken we onze mobiele entree naar de wereld, maar in plaats van dat die ons blikveld verruimt, raken we meer en meer opgesloten in onze eigen ik-bubbels. 

Vrijheid voor het individu is in onze samenleving tot dominant principe verheven. Terwijl de verantwoordelijkheid, die we voor elkaar en de wereld hebben, steeds meer uit beeld raakt.

Onze leiders in de politiek, het bedrijfsleven, de wereld van sport, cultuur en media geven ook niet altijd het goede voorbeeld. Ze stappen op, worden weggestuurd omdat ze de verantwoordelijkheid niet willen of kunnen nemen. Ze worden aangeklaagd, gecanceld omdat ze hun verantwoordelijkheid niet namen. Of ze schuiven deze af met verwijzing naar een gebrekkig geheugen. 

We lopen er dagelijks tegenaan dat de benadering en invulling van het begrip verantwoordelijkheid, maar ook de verwachtingen daarover, tot misverstanden en serieuze conflicten kunnen leiden.  

Sterker, dat afschuiven van verantwoordelijkheid lijkt hand over hand toe te nemen. In veel organisaties zijn procedures en processen dichtgetimmerd met weinig ruimte voor eigen verantwoordelijkheid. Het is alsof we elkaar niet meer vertrouwen.

Maar de wereld is in beweging. Overheden, bedrijven en organisaties veranderen en vragen van burgers, medewerkers en klanten meer verantwoordelijkheidsgevoel. De samenleving, geconfronteerd met de grote uitdagingen van deze tijd, kan niet zonder. 

We moeten dus weg uit de ik-bubbel en weer onze verantwoordelijkheid nemen, vooral ten opzichte van elkaar en de wereld. Aanknopingspunten en bemoedigende voorbeelden zijn er genoeg, concludeert Pieter Hendrikse, CEO bij vastgoedadviseur JLL Nederland.

Samen met journalist en schrijver Marcel Bayer ging hij op zoek naar de betekenis en waarde van het begrip verantwoordelijkheid in onze tijd. Dit boek is het resultaat van die zoektocht op basis van eigen persoonlijke ervaringen en openhartige gesprekken met een twintigtal mensen in verantwoordelijke posities in het bestuur, de politiek, het bedrijfsleven, de wetenschap, sport en cultuur, onder wie Louis van Gaal, Eva de Goede, Herman Wijffels, Sophie Hermans, Rob Bauer en Boyan Slat (zie verder de bijlage).

Over verantwoordelijkheid. Weg uit de ik-bubbel.
Pieter Hendrikse, Marcel Bayer, Uitgever Elba-Rec, januari 2023, ISBN 9789464377705, € 19,90

Meer informatie (over een afspraak met Pieter Hendrikse bijvoorbeeld), aanvraag pdf en gedrukt bespreekexemplaar: stuur een mailtje naar m.bayer@elba-rec.nl of bel even met 06-48520020

Download hier het persbericht in PDF

In de media